ÆGTEPAGT

Der er behov for en ægtepagt, når der er noget der skal holdes uden for deling, hvis I en dag skal skilles.

Når man gifter sig får man automatisk det man kalder formuefællesskab/fælleseje. Det betyder at alt det man hver især ejer, når man bliver gift, bliver omfattet af formuefællesskabet – med mindre det er gjort til særeje (f.eks. hvis dine forældre, i deres testamente, har bestemt at arven efter dem skal tilhøre dig som særeje eller hvis du har modtaget en gave med særejebetingelser)… eller hvis det gøres til særeje i en ægtepagt. 

At noget er særeje betyder kort sagt at det der er særeje ikke skal deles ved eksempelvis skilsmisse. Om det skal deles ved din død afhænger af særejetypen.

En ægtepagt er således en skriftlig aftale mellem ægtefæller som bestemmer, at der ikke er formuefællesskab i ægteskabet. Har man formuefællesskab skal formuen deles ved separation, skilsmisse eller død. Hvis man som ægtefæller ikke ønsker formuefællesskab, kan man helt eller delvist ophæve dette med en ægtepagt om særeje.

HAR VI BRUG FOR EN ÆGTEPAGT?

Skal I giftes eller er i gift og er der forskel på hvor meget I hver især har af formue eller opsparing, så skal I måske overveje at oprette en ægtepagt. Hvis I modsætningsvist ikke opretter en ægtepagt, så skal den formue den ene part kommer ind i ægteskabet med, deles ved skilsmisse. Hvis der ikke er større forskel mellem jeres formue og hvis I har sparet nogenlunde det samme op i pension er der ikke grund til at oprette ægtepagt. Men hvis I som ægtefæller ikke ønsker at dele jeres ejendele i tilfælde af skilsmisse eller død, skal I oprette en ægtepagt om særeje.

Det kan også være en god idé at oprette en ægtepagt hvis en af jer har startet egen virksomhed som den pågældende ønsker at beholde i tilfælde af skilsmisse. Det kan også være at I sammen har besluttet at den ene af jer arbejder på nedsat tid og passer de mindre fælles børn og dermed ikke har mulighed for at spare en masse op i forhold til pension ligesom den anden – her kan man overveje at oprette en ægtepagt om deling af pensioner i tilfælde af skilsmisse.

Ægtepagten tinglyses i personbogen og tinglysningsafgiften til staten udgør kr. 1.660,-.

behov for ægtepagt?

Svaret er formentligt “Ja” – hvis I kan svare ja til ét af nedenstående punkter…

1. En af os er selvstændig

2. Der er stor forskel på vores formuer

3. En af os har stor gæld

4. En af os har særbørn

5. Vi ønsker, at pensioner skal deles ved skilsmisse

Bestil dit/jeres testamente online - det er nemt!

Scroll til toppen